marți, 30 septembrie 2014

Din 2015, fermierii care primesc peste 5000 de euro subventii, obligati la PFA


Începând din 2015, fermierii care primesc subvenţii mai mari de 5.000 de euro pe an trebuie să se înregistreze cel puţin ca PFA (persoană fizică autorizată).
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi. 
 “În fişa măsurilor pe Pilonul II nu mai există persoană fizică beneficiar eligibil, iar pe pilonul I apare definiţia de fermier activ. Acesta are nişte interdicţii prevăzute prin regulament pentru anumite tipuri de activităţi care sunt considerate că nu reprezintă fermierul activ, iar la nivel naţional noi am mai adăugat câteva. Ca să faci această verificare, dacă solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca în sistem să introduci domeniul lui de activitate, iar ca să aibă domeniu de activitate trebuie să fie minimum PFA pentru că trebuie să aibă cod CAEN. Altfel, nu ai cum să îl verifici dacă este sau nu fermier activ", a spus Turtoi.
 Acesta a precizat că noua condiţie din Pilonul II va fi aplicată şi pe Pilonul I pentru toţi fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an. “Condiţionalitatea accesată va fi aplicată şi pe pilonul I pentru toţi cei care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an şi intră în verificarea de fermier activ. Dacă nu are cod CAEN nu va lua subvenţie, iar ca să aibă cod CAEN trebuie înregistrat la ONRC, cel puţin ca PFA, ca sa îi vezi codul CAEN. Vom începe odată cu campania din 2015”, a menţionat oficialul MADR, potrivit Agerpres. 
 Potrivit secretarului de stat, un efect al acestei măsuri se va vedea şi în fiscalizarea producţiei agricole comercializate. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu