sâmbătă, 20 septembrie 2014

Boala limbii albastre se extinde


 Boala limbii albastre a fost diagnosticată la 757 de animale din 22 de județe, iar procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în aceste județe, este de 0,01% la data de 18 septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
 În cele 22 de județe există un efectiv animale receptive de 5.937.668, iar boala afectează 757 de animale din 130 de comune. Potrivit datelor ANSVSA, numărul animalelor moarte a ajuns la 132.
 În data de data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de 'Boala limbii albastre'(Bluetongue) în România, în județul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Nu există tratament specific, animalele pot trece prin boală și se vindecă în 7-10 zile. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
 "Având în vedere evoluția Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României și restricțiile asupra mișcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul țării, până în data de 5 octombrie 2014. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA și reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Interne vor face controale la nivel național pentru a se asigura respectarea acestor măsuri", se arata îtr-un comunicat. (Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu