marți, 16 septembrie 2014

Avansul de la APIA


Agricultorii români vor primi avansul pentru plăţile pe suprafaţă începând din 16 octombrie 2014, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 Potrivit acestuia, fermierii vor primi 50% din subvenţiile acordate pe suprafaţă pentru anul 2014, sumele totale alocate fiind de peste 600 de milioane de euro. „Pentru acest an, vorbim de 139 de euro pe hectar plata europeană, la care se mai adaugă 21 de euro pe hectar de la bugetul de stat, iar avansul de 600 de milioane de euro reprezintă 50% din cei 139 de euro”, a spus Daniel Constantin.
 Acesta susţine că introducerea unui sprijin financiar cuplat pentru bovine şi ovine va fi „extrem de stimulativ pentru revigorarea zootehniei”. „Pentru bovine introducem un sprijin cuplat, sper ca şi Comisia Europeană să reacţioneze pozitiv, pentru că noi am transmis toate datele până la 1 august. Dacă în anul 2013, ajutorul pe cap de animal la bovine era de 500 de lei, în anul 2014 media este undeva la 700 de lei pe cap de animal, la cei cu vaci de lapte, iar din anul 2015 se va mai adăuga pentru cei cu vaci de lapte suma de 250 de euro pe cap de animal, o sumă în creştere până în 2020. Cei care au vită de carne vor primi 300 de euro pe cap de animal. Cred că este un ajutor extrem de stimulativ ca să putem vorbi de revigorarea zootehniei. Acelaşi lucru se întâmplă şi la ovine pentru că, pe lângă ajutorul care îl au astăzi, de 38,5 lei/cap, se va introduce încă un sprijin de 7 euro pe cap de animal”, a explicat ministrul, într-un interviu acordat Agerpres.
 Şeful MADR a adăugat că 2014 ar putea fi al doilea an consecutiv în care am înregistra o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare, ţinând cont de volumul mare de export care se realizează, de regulă, în partea a doua a anului. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu