sâmbătă, 23 august 2014

vremea in septembrie


Meteorologii prognozează, pentru luna septembrie 2014, temperaturi mai mari decât în mod obişnuit în estul, sud-estul, sudul şi vestul ţării, şi deficit de precipitaţii în aproape toată ţara, cu excepţia centrului, nordului şi unor teritorii restrânse din vestul ţării. De asemenea, sunt posibile temperaturi caniculare sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp.
Caracteristici termice şi hidrice
 În luna septembrie 2014 va predomina o vreme în general normală sub aspect termic pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând estul, sud-estul şi local sudul şi vestul ţării, unde temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normele climatologice. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normalul perioadei în centrul, nordul şi local vestul ţării, iar în restul teritoriului, acestea vor putea fi deficitare în raport cu mediile multianuale.
 Nu este exclsă însă posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
 Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) la sfârşitul lunii septembrie 2014 se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor areale extinse din sudul, sud-estul şi estul ţării, unde se va semnala seceta pedologică moderată, puternică şi extremă.
Caracteristici fenologice
 În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz), cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite. Totodată, pe unele suprafeţe agricole din estul sud-estul şi vestul ţării, insuficienţa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi încetinirea proceselor de germinare-răsărire la rapiţa de toamnă semănată în epoca optimă.
 La cultura de floarea-soarelui ajunsă la maturitatea tehnologică se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
 Porumbul va parcurge maturitatea deplină în toate zonele de cultură, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare, îndeosebi spre sfârşitul intervalului.
 Sfecla de zahăr se va afla în fazele de îngroşare a axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică.
 În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor continua procesele de maturare a rodului/lemnului, îngălbenirea fiziologică a frunzelor şi recoltarea fructelor.
Viţa de vie va înregistra fazele de acumulare a zahărului în boabe şi coacerea acestora, continuându-se totodată lucrările de recoltare.
La cultura de rapiţă semănată pe suprafeţe restrânse se vor semnala primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze), extinzându-se suprafeţele însămânţate în toate zonele agricole. Totodată, se vor declanşa lucrările de semănat la orzul şi grâul de toamnă.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie) în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu