joi, 14 august 2014

scrisoarea lui Cornel Popa catre premierul Ponta


 Şeful Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, i-a adresat o scrisoare  premierului României, Victor Ponta.
 Cornel Popa a ales să îi transmită șefului Executivului o relatare detaliată despre stadiul „lucrărilor” pe DN 76.
Conform președintelui CJ, „în toate situațiile se invocă faptul că liderii de lucrări nu sunt plătiți de către beneficiar și, mai, departe, aceștia nu își platesc subantreprenorii, aceasta fiind cauza principală de întarziere a lucrărilor”.
 Cu toate acestea, Popa spune că nu crede în această argumentație și arată că constructorii nu sunt în stare să lucreze în conformitate cu importanța investiției la care s-au înhămat.


În atenţia,
                           domnului  Prim-Ministru al României Victor Ponta

            Permiteţi-mi, domnule Prim-Ministru, să vă informez succint, prin prezenta, despre o situație gravă și disperată referitor la proiectul de reabilitare a DN76 (Oradea-Deva).
Iată pe scurt situația:
Referitor la obiectivul de investiție: «Reabilitare DN 76 (E79) Deva-Oradea, km 0+0.00 – km 184+390.00 » – Sectorul aferent județului Bihor cuprins  între km 83+0.00 – km 184+390.00,
Vă aducem la cunoștință aspecte grave care pun investiția în situația de a nu fi finalizată în termenii contractuali, respectiv pierderea de fonduri europene:
1.      Cele mai grave situații sunt pe tronsonul cuprins între km 133+660.00 – km 184+390.00 -  Contract 5R14, Beiuș – Oradea, adjudecat de Asocierea SC CCCF DRUMURI ŞI PODURI TIMIŞOARA SRL & CO.GE.FA S.p.A. & S.IM.CO SRL, unde pe lângă problemele de calitate semnalate de Inspectoratul de Stat  în Construcții  întalnim situația în care firma nu lucrează, nu își platește subantreprenorii, sunt închise tronsoane  fără a se executa lucrări pe acestea.
De asemenea vă comunic că lucrările sunt înafara graficului de execuție, fiind mult întarziate, iar acest ritm, cu siguranță, va duce la nerealizarea proiectului.
Punerea în funcțiune al acestui obiectiv, este anul 2015, estimăm o realizare până în prezent de maxim 6%.
Solicit o implicare la nivel decizional, în sensul renunțării la un astfel de constructor şi organizarea unei noi licitații, situație care ar prelungi termenele cu cca 6-7 luni, sau  de a-l determina pe constructor, prin intermediul beneficiarului  - CNADNR, de a angaja subantreprenori capabili să realizeze investiția în condițiile și termenele stabilite, dacă ar mai fi posibil. S-ar impune implicarea totală a beneficiarului - CNADNR prin toate mijloacele posibile de a intra în ritm normal al lucrărilor și recupererea întârzierilor.
2.   Referitor la tronsonul cuprins între km 102+660.00 - km 133+660.00  -  Contract 5R13, Ştei – Beiuş, adjudecat de  Asocierea SC AZVI Sevilia – SC AZCALE CONSTRUCTIE SRL,  vă comunic că lucrările sunt  înafara graficului de execuţie, fiind mult întârziate, iar acest ritm, cu siguranță, va duce la nerealizarea lucrărilor. Sunt închise tronsoane  fără a se executa lucrări pe acestea. S-ar impune implicarea totală a beneficiarului - CNADNR prin toate mijloacele posibile de a intra în ritm normal al lucrărilor și recupererea întarzierilor.
3.   Referitor la tronsonul cuprins între km 83+0.00 - km 102+660.00  -  Contract 5R12, Vârfuri - Ştei, adjudecat de  SC CONSTRUCT MOD SRL, punerea în funcțiune este în acest an și consider, având în vedere stadiul fizic actual, că lucrările nu vor putea fi finalizate la termen și de asemenea solicit determinarea beneficiarului – CNADNR de implicare totală și determinarea firmei SC CONSTRUCT MOD SRL în a angaja subantreprenori capabili.

În toate situațiile se invocă faptul că liderii de lucrări nu sunt plătiți de către beneficiar  și, mai, departe, aceștia nu își platesc subantreprenorii, aceasta fiind cauza principală de întarziere a lucrărilor. Cred că nu aceasta este cauza principală a întârzierii lucrărilor şi consider că incapacitatea constructorilor este principala cauză.
4.   Vă mai aduc la cunoştință că, la sfârşitul lunii, respectiv în data de 29 august, sunt anunţate proteste ale cetăţenilor pe traseul drumului DN 76, nemulţumiţi de stadiul şi ritmul de desfășurare al lucrărilor.
Vă rugăm, domnule Prim-Ministru să dispuneți măsurile necesare pentru a înlatura situația actuală, de totală nemulțumire, dar şi pericolul compromiterii acestui important proiect pentru aceasta zonă.


Cu mulțumiri şi deosebit respect,
              Preşedinte Consiliul Județean Bihor
                     Cornel POPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu