joi, 7 august 2014

program antigrindina


 Gheorghe Caunei, directorul Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat ca la acest moment sistemul antigrindina din Romania este functional pe o suprafata de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafata totala care ar trebui protejata de pagubele provocate de caderile de grindina se ridica la doua milioane de hectare.
 In zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, care sunt de fapt vectori cu ioni de argint, protectia culturilor este de 80-90 la suta pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. In prezent, sunt 14 puncte de lansare a rachetelor in unitatea de la Prahova, sapte la cea din Iasi si 11 la unitatea din Vrancea. In functie de studiile realizate in ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindina in zonele Prahova si Buzau şi in jur de 100 in zona Iasiului.

 Gheorghe Caunei a mai precizat ca in perioada urmatoare se vor mai face unele investitii in acest domeniu, hotararea de guvern referitoare la aprobarea obiectivelor etapei a XV-a a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 precizeazand ca fondurile prevazute in aceasta etapa sunt de 6,8 milioane de lei. Suma este mai mare decat cea alocata in perioada anterioara, cand au fost destinati acestui sector 6,3 milioane de lei.
 In ceea ce priveste destinatia acestei sume, directorul Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a mai precizat ca „aproape jumatate din aceste fonduri, circa 3 milioane de de lei, vor fi alocate pentru executarea si dotarea proiectelor tehnice, executie de lucrari, achizitie de echipamente si dotari pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea”.  (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu