joi, 28 august 2014

produse traditionale atestate


Până la această dată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat 110 produse tradiţionale, dar a respins alte 119 documentaţii.
 Potrivit lui Viorel Mărărescu, director în cadrul MADR, dosarele respinse nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu. „Avem 110 atestate acordate unui număr de 50 de producători tradiţionali şi încă 21 de dosare care sunt în lucru. Pe de alte parte, am respins alte 119 documentaţii pentru că nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu. Cred că acum, pe ultima sută de metri, urmează să depună dosarele mai mulţi producători”, a precizat Morărescu, cu ocazia unui târg de profil găzduit de MADR.
 Data limită până la care mai pot fi atestate produsele tradiţionale, conform noii legislaţii, este 11 septembrie 2014. 
 Conform condiţiilor incluse pe noua legislaţie, pentru atestarea unui produs tradiţional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii.
 La finele lui 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiţionale şi era, probabil, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană.  sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu