joi, 21 august 2014

probleme pentru Rusia


 Rusia va trebui să aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol să înlocuiască produsele alimentare europene şi americane puse sub embargo, consideră ministrul rus al agriculturii, Nikolai Fiodorov.
 „Volumul de ajutor suplimentar necesar pentru a înlocui la maxim cantitatea de produse puse sub embargo se ridică, dacă e să vorbim de măsuri urgente, la câteva zeci de miliarde de ruble”, a declarat Nikolai Fiodorov la postul public de televiziune Rossia 24. Potrivit acestuia, pentru anul viitor şi anii următori se poate vorbi despre aproximativ o sută de miliarde de ruble (2,1 miliarde de euro).
 La începutul acestei luni, Rusia a decretat embargo asupra celor mai multe produse alimentare exportate de ţări care au sancţionat-o ca urmare a crizei ucrainene, în mod concret SUA, ţările UE, Norvegia, Canada şi Australia.
 Pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, importurile reprezentau circa 30% din consumul pe teritoriul rus. Nu s-a constatat vreo penurie de amploare, chiar dacă unele produse, precum brânzeturile franţuzeşti şi italiene, ca şi somonul, sunt tot mai rare. Experţii, însă, atenţionează în legătură cu o creştere a preţului şi o scădere a ofertei.
 Guvernul rus a declarat că îi va supraveghea îndeaproape pe distribuitori, pentru a evita orice creştere abuzivă de preţuri. Fiodorov a dat asigurări că producătorii agricoli nu şi-au majorat preţurile.  Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu