vineri, 1 august 2014

fermieri, nu dati foc miristilor!


Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente vor fi încadrate la fapte cu „gravitate mare”, iar fermierii vor primi sancţiunile maxime prevăzute de regulamentele europene pentru aceste fapte, indiferent de suprafaţa arsă, precizează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
 Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente încalcă Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8).
 GAEC 5 vizează menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.
 Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă etc.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.
 În legătură cu GAEC 8, APIA precizează că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Prin urmare, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
Nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 va fi încadrată la „gravitate mare”
 Pentru încălcarea GAEC 5 şi GAEC 8, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.
 Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la „gravitate mare” şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul Politicii Agricole Comune.
 De asemenea, cu scopul de a reduce cazurile de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8). (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu