luni, 11 august 2014

efectele embargoului impus de Rusia


Embargoul anunţat de Rusia pentru produsele agroalimentare din Uniunea Europeană riscă să genereze un blocaj în spaţiul comunitar, care pierde, astfel, o piaţă de 12 miliarde de euro.
 Potrivit Agenţiei France Presse (AFP), citată de Agerpres, în 2013, Germania şi Olanda se numărau, alături de Ucraina şi Brazilia, printre principalii furnizori ai Rusiei, care importă 35% din consumul său alimentar.
Rusia absoarbe 10% din exporturile agricole şi agroalimentare ale UE, ceea ce se traduce printr-o sumă anuală de 12 miliarde de euro, conform datelor Eurostat.
 „Rusia este exportatoare de cereale, dar şi o mare importatoare de legume, fructe şi produse prelucrate cum sunt carnea, produsele lactate”, a punctat Xavier Beulin, liderul principalului sindicat agricol francez, FNSEA, citat de Agerpres.
 Fructe proaspete, brânzeturi, carne de porc şi altele, reprezentând fiecare un volum de afaceri de 1 miliard de euro - sunt, alături de legume (770 milioane de euro), mărfurile care lipsesc cel mai mult de pe mesele ruşilor şi constituie principalele importuri alimentare provenite din Europa, alături de vinuri şi spirtoase (1,5 miliarde de euro).
 La mare căutare sunt merele, roşiile şi piersicile europene, care tocmai în actualul sezon cunosc o criză serioasă, din cauza producţiei abundente şi cu grad ridicat de perisabilitate. De aici dublul efect de care se tem deja producătorii, a explicat liderul sindical francez: „Rusia opreşte importurile, iar produsele care nu mai merg la export vor fi orientate spre ţări europene şi vor crea o situaţie de criză”, apreciază Beulin.
 Temerile sale sunt confirmate de preşedintele Federaţiei producătorilor francezi de fructe (FNPF), Luc Barbier: „În 2012, spaniolii au exportat circa 100.000 de tone de fructe către Ucraina şi Rusia, iar acum cantităţi similare se vor reorienta spre piaţa comunitară”, a estimat Barbier.
 Italia, Spania şi Franţa se confruntă deja cu „războiul nectarinelor”, în condiţiile în care preţurile s-au prăbuşit, şi se prefigurează de asemenea o situaţie de „catastrofă” în ce priveşte merele, adaugă acesta.
 În 2012, francezii au expediat în Rusia fructe în valoare de aproape 26 milioane euro. Dar anul acesta, şi Polonia, care exporta mult în Rusia, se aşteaptă la o recoltă abundentă, care fireşte că va ajunge tot pe piaţa internă a UE, a spus Barbier.
 Potrivit WAPA, asociaţia mondială a producătorilor de mere şi pere, citată de Agerpres, Polonia este de departe cel mai mare producător de mere din UE, cu 3,5 milioane de tone aşteptate în acest an, alături de Italia, cu 2,3 milioane de tone, şi de Franţa, cu 1,5 milioane. În total, Franţa a expediat în 2013 în Rusia produse agroalimentare în valoare de 1,17 miliarde de euro, dintre care 450 milioane le-au reprezentat băuturile alcoolice.
 Primul semnal de probleme a venit deja din Norvegia, unde crescătorii de somon, în frunte cu Marine Harvest, s-au confruntat spre miezul zilei cu o scădere de 8%-10% a acţiunilor la Bursa din Oslo. Deşi nu este membră a UE, Norvegia s-a alăturat sancţiunilor impuse Moscovei, iar Rusia, principa piaţă pentru produsele sale pescăreşti, a cumpărat astfel de produse în valoare de aproape 380 milioane de euro începând din ianuarie 2014.
 În ceea ce priveşte carnea de vită, principalul furnizor al Rusiei este de departe Brazilia, înaintea altor ţări din America Latină şi din America de Nord, unde SUA şi Canada sunt de asemenea vizate de sancţiunile ruse. Contribuţia UE la acest capitol se află în recul din 2013, din cauza restricţiilor sanitare percepute frecvent drept „pretexte politice”, a menţionat Guy Hermouet, vicepreşedinte responsabil cu exporturile al Federaţiei naţionale a crescătorilor de bovine din Franţa. Potrivit acestuia, cel mai mult vor avea de suferit din cauza restricţiilor la acest capitol Belgia, Olanda şi Germania.
 Danemarca şi Olanda sunt, la rândul lor, cele mai expuse în ce priveşte produsele lactate.  (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu