luni, 18 august 2014

despagibiri pentru legumicultorii romani


Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru pagubele suferite în urma embargoului impus de Federaţia Rusă la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană.
 Potrivit lui Achim Irimescu, reprezentantul Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană, evaluările actuale privind pagubele din sectorul legumicol arată o valoare de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc. „Sectorul de legume şi fructe din România este singurul sector afectat de embargoul Federaţiei Ruse. Până în prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveţi, roşii, care sunt deocamdată pe stoc pentru că producătorii nu mai găsesc piaţă de desfacere. De asemenea, preţurile s-au redus cu circa 16 eurocenţi pe kilogram”, a precizat Achim Irimescu, la finalul reuniunii desfăşurate joi la Bruxelles.
 Acesta a adăugat că România a cerut Comisiei Europene aplicarea unei măsuri de criză în condiţiile în care prin Politica Agricolă Comună (PAC) există un instrument de intervenţie, Fondul de Criză, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor europeni. Reprezentantul Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană a mai spus că măsura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, în mod sigur, sub formă de retragere şi promovare aşa cum s-a decis recent pentru piersici şi nectarine, ceea ce înseamnă că legumele vor fi distribuite gratuit la cantine şi spitale, etc.
 În cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a discutat şi cu privire la celelalte sectoare afectate, ale produselor lactate şi din carne, unde producătorii români au anunţat că preţurile s-au redus cu 10% la carnea de pasăre şi de porc. „În acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro în Federaţia Rusă, dar numai pe produse vegetale pentru că nu am exportat produse animale. Reducerea preţurilor este de 10% în sectorul de produse animale, însă la fructe şi legume au fost reduceri de preţuri şi cu 60%”, a adăugat Achim Irimescu.
Cele mai afectate ţări de embargoul Federaţiei Ruse, pe total produse agroalimentare, sunt Lituania cu 900.000 de tone de produse, Polonia - 800.000 de tone, fiind urmate de Germania, Olanda, Danemarca, Spania şi Finlanda. Numai pe fructe, cele mai afectate ţări sunt Polonia, Lituania, Spania, Belgia şi Grecia, iar la legume Lituania şi Polonia.  sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu