vineri, 29 august 2014

boala limbii albastre


 Din pacate cele cateva animale descoperite initial in judetul Buzau ca suferind de Boala limbii albastre, nu s-au dovedi a fi doar cazuri izolete, epidemia raspandinsu-se in tr-un ritm alert, cuprinzand in primele zile mai multe comune din judet, iar in cursul zilei de ieri depasind granitele judetului Buzau si extinzandu-se in judetele invecinate Prahova si Vrancea.
 Potrivit datelor furnizate de reprezentantii DSVSA Prahova, boala a fost deja confirmata in doua localitati aflate la limita cu judetul Buzau, analizele facute in Laboratorul naţional de referinta de la Institutul de diagnostic si sanatate animala confirmand existenţa bolii limbii albastre la patru animale de la o stana din localitatea Carbunesti si la doua ovine intr-o gospodarie din localitatea Aricestii Zeletin. Pe langa aceste doua focare confirmate deja, in judeţul Prahova, exista suspiciuni privind existenta bolii si in alte sapte localitati, respectiv Bertea, Alunis, Posesti, Slanic, Varbilau, Starchiojd si Batrani.
 De la animalele suspecte de aceasta boala din cele sapte localitati  au fost recoltate probe care au fost trimise spre analiza la Laboratorul national de referinta, autoritaţile din Prahova asteptand rezultatele.
 Totodata, si autoritatile sanitar veterinare din Vrancea au anuntat ca a fost confirmata existenta virusului care provoaca boala, la o stana de pe raza localitatii Naruja, aflata, de asemenea, la limita cu judetul Buzau.
 Boala este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contactul direct intre animale. Afecteaza animalele rumegatoare si are caracter sezonier, iar mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la suta la suta din efectiv.
 Romania nu este singura tara in care a fost semnalata aparitia acestei boli mai putin cunoscute, cazuri similare fiind semnalate in partea de sud a continentului, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu