marți, 29 iulie 2014

an greu pentru viticultori


 Majoritatea podgoriilor din tara vor obtine anul acesta productii mai mici, iar la Valea  Calugareasca, se pare ca recolta va fi una nesemnificativa, din cauza unei boli datorate umezelii excesive, boala ce a afectat iremediabil toate podgoriile din zona.
 Despre aceasta boala, cercetatorul stiintific Ion Voiculescu a precizat ca „este un simptom specific atacului de mana, urmare a ploilor repetate din a doua decada a lunii iunie. Este cu atat mai grav intrucat are ca si consecinta pierderea productiei de struguri de anul acesta”.
 Viticultorii din zona spun ca nu au putut face nimic pentru a preveni aparitia bolii sau macar raspandirea acesteia, din cauza pamantului moale care a ingreunat accesul printre randuri si a faptului ca via a fost mai tot timpul uda, fapt ce nu a permis stropirea acesteia cu solutii, care ar fi fost total ineficiente in aceste conditii.
 In plus, din strugurii care vor fi recoltati in toamna nu se vor obtine vinuri de calitate superioara, acest fapt datorandu-se tot ploilor excesive.
  Cu totul altfel au stat lucrurile in ultimii doi ani , cand s-au inregistrat productii record. In 2012, spre exemplu, dupa o vara secetoasa, s-au inregistrat productii care au ajuns chiar si pana la 12 tone la hectar, producatorii facandu-ssi griji la acel momentu pentru ca ramaneau cu multi struguri nevanduti.
 In 2013, la nivel national s-a inregistrat o crestere cu 50 la suta a productiei de vin, fata de anul precedent. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu